„Hľadajme čo nás spája, nie rozdeľuje“

30.04.2008 Prešov

32 detí a mládeže z ABC Centra voľného času z Prešova, so žiakmi zo ZŠ Májového námestia v Prešove sa v nedeľu 27.4. vrátili z Poľska, z oblasti PCIM pri Krakowe.
FS Rozmarija a hudobná kapela Májový úsmev odštartovali prvý medzinárodný projekt pod názvom „Hľadajme čo nás spája, nie rozdeľuje“ spolu s dvoma Gymnáziami v poľskom okrese Pcim a jazzovou kapelou z tejto oblasti Pit Band.
Cieľom tohoto projektu je ukázať deťom, čo dokážu, ak ich dospelí podporia v ich talente.. Spolu pripravili koncert, v ktorom chcú ukázať na oboch stranách, že dobrá hudba spája ľudí bez ohľadu na národnosť, vek a hudobný žáner. Stredou sa odštartovali koncerty pre deti v Poľsku. A tento projekt sa prehupol do druhej polovice a pokračuje koncertom na SOU Stavebnom 30.4.2008 v Prešove.
Tento projekt sa uskutočnuje pod záštitou primátora okresu Pcim a za podpory Komunitnej nadácie v Prešove a Msú v Prešove. Okrem prezentovania folklóru, popu a jazzu študenti týchto škôl absolvujú aj hodiny slovenského jazyka, poľského jazyka a šarišského nárečia.
Prešovský študenti už mali možnosť zažiť atmosféru v najkrajšom regióne Poľska „województwo Malopolskie“, kde navštívili Krakow a najslávnejší zámok poľskej histórie Wawel, zámok slávnych panovníkov, spolu s centrom mesta a najznámejším Mariánskym kostolom. Prešli aj Ojcowsky národný park, kde sa nachádza menšia kópia Wawelu, Pieskový zámok. Najkrajší zámok známej historickej Jantárovej obchodnej cesty, ktorá prehádzala aj cez mesto Prešov. A jaskyňu Lapietka, ktorá vošla do histórie tým, že sa v nej prechodne skrýval poľský kráľ pred českým. Mládež si pozrela aj pekné mestečko Myšlenice a prenádherné podtatranské mestečko Zakopané s prekrásnou tatranskou scenériou z druhej strany Tatier.
Mládež bývala po rodinách, aby trošku bližšie spoznala jazyk a spôsoby rodinného života a stravu v Poľsku v malebných horských dedinkách Trzebunia a Pcim. Počas 4-och dní nadviazali deti veľmi rýchlo, veľmi blízke a priateľské kontakty a poľské rodiny ich prijali za svoje. Od 14.5. bude poľská delegácia spolu s mládežou z tejto oblasti spoznávať opačnú stranu, Prešov a šarišský región, zo všetkými jeho zvykmi a pulzujúcim životom a spolu hľadať, čo nás všetkých spája.
V každej oblasti, či už kultúrnej, vzdelávacej a poznávacej, sa hľadajú formy, ktoré zblížia všetkých účastníkov projektu aj všetkých ľudí, ktorí budú účastní na spoločných koncertoch, či na spoločných akciách. Veríme, že ich Prešov nesklame. A touto formou môžu organizátori tohto projektu Mgr. Ľubomír Hanušín, Mgr. Dana Kovalčiková za ABC CVČ a Mgr. Danka Štucková, Mgr. Andrea Maľarová a Mgr. Václav Kostúň prispieť k dosiahnutiu titulu
„Prešov - Európskeho mesto kultúry“
Dana Kovalčiková
 

Vyberte región